Niculae Bădălau, demis de la Curtea de Conturi. Parlamentul a decis

de: Cătălina Burghelea
05 12. 2022

Partidul Social Democrat a anunțat, marți, că a fost declanșată procedura rapidă pentru revocarea lui Niculae Bădălău din funcţia de vicepreşedinte al Curţii de Conturi, după ce a fost arestat preventiv pentru trafic de influență și dare de mită. PSD-iștii au precizat și când va fi dat votul.

Niculae Bădălău, revocat de la Curtea de Conturi

Update 5 decembrie, ora 14.40. Parlamentarii l-au demis pe Niculae Bădălău din funcția de vicepreşedinte al Autorităţii de Audit a Curţii de Conturi, după ce fostul parlamentar PSD a fost arestat pentru luare de mită. Au fost 308 voturi „pentru” și o abținere.

Update 5 decembrie, ora 12.11. Comisiile de buget-finanţe ale Camerei Deputaților și Senatului au adoptat, cu un vot în unanimitate, raportul pentru revocarea lui Niculae Bădălău din funcţia de vicepreşedinte al Curţii de Conturi. De la ora 14.00, plenul reunit urmează să decidă soarta fostului ministru PSD.

Update 5 decembrie, ora 07.49. Deputații și Senatorii se reunesc în şedinţă comună, pentru a vota revocarea din funcţie a lui Niculae Bădălău din funcția de vicepreşedinte al Curţii de Conturi, după ce fostul parlamentar PSD a fost arestat sub acuzaţia de luare de mită.

Conducerea Parlamentului va da un răspuns pentru raport până luni, la ora 12.00, iar Plenul comun se va întruni de la ora 14.00, pentru a vota cererile depuse de PSD şi USR privind demiterea politicianului.

Știrea inițială: Soarta lui Niculae Bădălău va fi decisă într-o şedinţă comună a Comisiilor de buget, finanţe şi bănci de la Camera Deputaţilor şi Senat, a anunțat PSD. Ședința va fi organizată imediat după reluarea lucrărilor Parlamentului, întrerupte din motive de securitate în contextul reuniunii miniştrilor de Externe ai NATO, au explicat social-democrații.

„PSD a declanșat rapid procedura legală în cazul Bădălău. Solicităm USR să lase minciunile și să nu mai facă zid în fața colegilor de partid penali! PSD a depus, luni, o solicitare la Birourile Permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului, pentru declanșarea procedurii de revocare a domnului Niculae Bădălău din funcția de vicepreședinte al Curții de Conturi a României. Votul pentru revocare va fi exprimat în ședința comună a comisiilor de buget, finanțe și bănci din Senat și Camera Deputaților.

Rațiunile de Securitate care au stat la baza amânării lucrărilor comisiilor sunt cunoscute, de altfel, de liderii grupurilor parlamentare ale USR, care, în mod populist și demagogic, au acuzat că PSD prelungesc revocarea domnului Niculae Bădălău. (…)”, potrivit PSD.

Când este decisă soarta politicianului

Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au decis, marţi, 29 noiembrie, declanşarea procedurii de revocare din funcţia de vicepreşedinte al Curţii de Conturi a lui Niculae Bădălău. Astfel, comisiile de buget-finanţe au termen până luni, 5 decembrie, la ora 12,00, să întocmească raportul în privința politicianului. Tot luni, de la ora 14,00, deputații și senatorii se vor reuni pentru a vota soarta fostului ministru PSD.

Fostul ministru PSD, acuzat de mită și trafic de influență

Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a stabilit, luni, ca fostul senator Niculae Bădălău să fie arestat preventiv pentru 30 de zile, într-un dosar de dare de mită şi trafic de influenţă, fiind acuzat că i-a oferit mită 170.000 de euro unui primar din judeţul Giurgiu, în schimbul acordării unor contracte de lucrări publice.

Bădălău a fost reţinut, duminică seara, de DNA, apoi dus în instanţă, unde procurorii au solicitat să fie arestat preventiv, propunerea fiind acceptată de judecători. În schimb, magistraţii au hotărât ca o complice a politicianului să fie plasată în arest la domiciliu pentru 30 de zile.

DNA susține că, în datele de 9 august şi 19 noiembrie, Niculae Bădălău, în calitatea de consilier în cadrul Curţii de Conturi a României şi vicepreşedinte al Autorităţii de Audit din cadrul aceleiaşi instituţii, i-ar fi pretins unui edil de comună să atribuie un contract privind „Reabilitare sistem de alimentare cu apă potabilă”, estimat la peste șapte milioane de lei fără TVA, unei societăţi administrate de o rudă a acestuia, lăsând să se creadă că are influenţă asupra unei persoane din conducerea Companiei Naţionale de Investiţii (CNI), pe care ar fi promis că o va determina să asigure finanţarea a două proiecte.